27 Temmuz 2026, Pazartesi 01:53
Son Dakika | GÜNCEL

2026 Dünya Kupası'nda Özbekistan'ın İlk Zafer Denemesi ve 1979'un Unutulmaz Tragedyası

2026 Dünya Kupası, tarihi bir dönüm noktası olarak 48 ülkenin katılımıyla gerçekleşirken, Özbekistan milli takımı da turnuvaya katılan dört yeni ülkeden biri oldu. Ancak, geçtiğimiz yıllarda yaşanan Pakhtakor futbol takımının trajik kaybı unutulmadı. 1979 yılında meydana gelen uçak kazasında, takımın 17 üyesi hayatını kaybetmişti.

2026 Dünya Kupası'nda Özbekistan'ın İlk Deneyimi

2026 yılında ABD, Meksika ve Kanada'nın ortak ev sahipliği yaptığı Dünya Kupası, geçmişten farklı olarak 48 ülkenin katılımıyla tarihe geçiyor. Bu turnuvada sekiz grup üzerinden mücadele eden takımlar arasında, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Özbekistan da yer alıyor. K Grubu'nda mücadele eden milli takım, ilk Dünya Kupası deneyiminde Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile karşılaştı. Karşılaşmayı 3-1'lik skorla kaybeden Özbekistan, turnuvaya veda ederek grup sonuncusu oldu. Ancak Demokratik Kongo Cumhuriyeti, tarihindeki ilk son 32 turuna yükselmeyi başardı. Turnuvanın başlangıcında Özbekistan ve Senegal millî takımları, yoğun güvenlik önlemleriyle karşılaştı ve Özbek takımının stada girişi polis köpekleri eşliğinde gerçekleşti.

Pakhtakor'un 1979'daki Trajik Uçak Kazası

1979 yılına dönecek olursak, 11 Ağustos'ta Sovyet Özbekistan'ın önde gelen futbol kulüplerinden Pakhtakor, Minsk’e deplasman için çıktığı uçakta korkunç bir kazayı başından geçirdi. Aeroflot Havayolları'na ait Tupolev Tu-134A uçağı, Minsk'teki maça gitmek isterken Ukrayna semalarında başka bir uçakla çarpıştı. Trajik kazada, her iki uçakta yer alan toplam 178 kişi hayatını kaybetti. Özbek temsilcisinin kadrosunun büyük çoğunluğunu kaybetmesi, futbol camiasını derinden etkiledi.

Takımın Yıldızı ve Sonrası

Uçak kazasında şans eseri hayatta kalan Pakhtakor'un yıldız oyuncusu Tulagan Isakov, kazadan etkilenerek futbolculuk kariyerine son vermek zorunda kaldı. 1979 yılında yaşanan olay sonrasında geçen yıllarda, takım arkadaşı Novikov ile yaşadığı olaylar Isakov’un yaşadığı büyük travmayı gözler önüne seriyor. Futbolculuk kariyerini etkilenen bir hayat yaşayan Isakov, daha sonra antrenörlük yaparak futbol hayatına devam etti. 2025'te hayatını kaybedene kadar Özbekistan Futbol Federasyonu'nda çeşitli görevlerde bulundu.

2026 Dünya Kupası ve 1979'daki trajedi, futbolun sadece bir oyun olmadığını, aynı zamanda insanların yaşamlarının da ne kadar bağlı olduğunu bir kez daha gösteriyor.