30 Mart 2026, Pazartesi 10:10
Son Dakika | GÜNCEL

Antalya'nın Kaleiçi'nde Heykel Krizi: İzinsiz İşgaller Kaldırılıyor

Antalya'nın tarihi Kaleiçi bölgesinde, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun aldığı kararla, bina cephelerinde izinsiz bulunan tente, masa-sandalye ve yeme-içme büfeleri gibi öğelerin kaldırılmasına başlandı. Uygulama, yerel esnaf arasında tartışmalara yol açtı.

Antalya'nın turistik merkezlerinden biri olan Kaleiçi'nde, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (AKVKBK) tarafından alınan kararla birlikte, bina cephelerinde izinsiz olarak yer alan tente, masa-sandalye gibi yapılar kaldırılmaya başlandı. İlgili karar, düzenlenmedikçe uygulanmayacağı düşünülen konular arasında yerini almıştı.

Yerel esnaf, alınan bu karara sert tepki gösterdi ve tentelerin kaldırılmasının projelendirilmeden yapılmasını eleştirdi. Çarşı içerisinde yaşanan bu gelişmeler, birçok işletmeyi olumsuz etkiledi.

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

Kararın arka planında, Kaleiçi'ndeki iki esnaf arasında meydana gelen bir tartışma olduğu öğrenildi. Hediyelik eşya satan bir işletme, sokağı büyük oranda kaplayan stantlarında 'bereket tanrısı' adıyla bilinen heykelcikleri sergileyince, çocuklara şekerleme satan komşu işletme duruma tepki gösterdi. Bu durum, şikayetlere yol açarak konunun ilgili kuruma taşınmasına sebep oldu.

ŞİKAYETLERİN ARTIŞI VE UYGULAMA

Gelen şikayetler sonucunda Koruma Kurulu, Muratpaşa Belediyesi ve CİMER devreye girdi. Şikayetler doğrultusunda, yalnızca ilgili işletmeye değil, Kaleiçi genelinde benzer tüm işgaller için kapsamlı bir kaldırma uygulaması başlatıldı.

Çocuklara yönelik gıda satışı yapan iş yeri sahibi Fatih Gökçe, daha önce kurulmuş bir master planın varlığını belirtti ve geçmişte benzer bir tebligatın dağıtıldığını ifade etti. Ancak uygulamanın eksik olduğunu ve esnafın belirsizlikle karşı karşıya kaldığını kaydetti.

ESNAFIN GÖRÜŞLERİ

Şikayetçi olan esnaflar, durumdan yalnızca kendilerinin değil, çevredeki diğer işletmelerin de etkilendiğini dile getirdi. Öte yandan, heykelciklerin satılmasının yasak olmadığını savunan başka bir esnaf ise, bu tür ürünlerin turistik yerlerde yaygın olarak satıldığını ifade etti.

Esnaf Bahadır Kaçmaz, kendilerine haber verilmeden alınan bu kararın, özellikle sezon öncesinde büyük bir sorun yarattığını dile getirerek, yaşanan stresin artırdığını belirtti. Diğer esnaf Taner Ağca ise, kaldırma işlemlerinin görsel açıdan olumsuz etkilere yol açacağını kaydetti ve bu durumun uzun vadeli etkilerini vurguladı.

KURUL KARARLARI

AKVKBK'nın kararında, bina cephelerine zarar verebilecek her türlü izinsiz uygulama ve işgallerin ivedilikle kaldırılması talep edilmiştir. Tente düzenlemeleri için de belirli kriterlerin göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulanırken, projelerin uygun görülen biçimde denetim altında yapılması sağlanacak.