Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından gerçekleştirilen 15. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Program, 'Yarının Güvencesi Rüzgarın Enerjisi' temasıyla yapıldı ve Türkiye'nin rüzgar enerjisi büyüme hedefleri ile 2035 perspektifine detaylar sunuldu.
Bakan Bayraktar, enerji alanında tarihi bir dönüşüm sürecinden geçildiğini belirterek, Hürmüz Boğazı'ndaki enerji krizi ile küresel piyasalara olan etkileri üzerine konuştu. Ülkelerin güçlülüğünün sadece kaynaklarına değil, enerji çeşitliliğine ve teknolojik gelişmelere bağlı olduğunun altını çizdi.
Türkiye, Enerji Arzında Güçlü Bir Ülke
Bayraktar, Türkiye'nin enerji arzında sıkıntı yaşamayan ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Ülkenin, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını maksimum düzeyde değerlendirdiğini ve bu sayede enerji güvenliği sağladığını ifade etti.
Gelecekteki Elektrikli Araç Potansiyeli
Bakan, 2035 yılına kadar Türkiye yollarında 6 ila 8 milyon elektrikli araç olacağını tahmin ettiklerini belirtti. İklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıkların enerji talebini yükselttiğine dikkat çekti.
Rüzgar Enerjisindeki Büyüme
Bayraktar, 2005 yılında 20 megavat olan rüzgar kurulu gücünün 15 bin megavat seviyesine ulaştığını belirterek, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa'da ilk 5, dünyada ise ilk 11 ülke arasında yer aldığını açıkladı.
2026 Yılı Rüzgar İçin Dönüm Noktası
2026 yılının rüzgar enerjisi için bir dönüm noktası olacağını belirten Bakan Bayraktar, total 7 bin 800 megavatlık YEKA yarışması düzenlediklerini ve bu yarışmalarda yerli ve uluslararası yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğini dile getirdi. 2026’da gerçekleştirilecek YEKA yarışmalarının bin 500 megavatlık kısmının rüzgar enerjisine ayrılacağını açıkladı.
Son olarak, iletişim altyapısını güçlendirerek zengin bir enerji portföyü oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Bayraktar, enerji verimliliği ile sıfır atık konusunu bir araya getirecek yeni projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.