Yeni bir plan çerçevesinde, Gazze'de 8 aylık bir silahsızlanma sürecinin başlatılması öngörülüyor. Bu sürecin, İsrail'in belirli yükümlülüklerini yerine getirmesi koşuluyla mümkün olacağı belirtiliyor. Yükümlülükler arasında, İsrail'in Gazze'deki yıkımı sonrası yeniden inşa çalışmalarının başlaması için malzeme girişine izin verilmesi ve insani yardım miktarının artırılması yer alıyor. Planın, Filistin topraklarının idaresinin ulusal bir komiteye devredilmesi gibi önemli aşamaları da bulunuyor.
Kabul Çağrısı
Birleşmiş Milletler'in Ortadoğu Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, bu planın ilgili silahlı gruplara sunulduğunu ve gecikmeden kabul etmeleri yönünde çağrıda bulunduklarını açıkladı. Mladenov, “Silahların devre dışı bırakılması, aşamalı geri çekilmeyle birlikte yürütülecek,” dedi. Ancak Hamas, İsrail'in Gazze üzerindeki işgali devam ettiği sürece silahlarından vazgeçmeyi reddettiğini ifade ediyor. Ayrıca Hamas, silahsızlanma sürecinin dışarıdan bir müdahale ile değil, grup içi müzakerelerle çözülmesi gerektiğini vurguluyor.
‘Sarı Hat’ Genişliyor
Öte yandan, İsrail ordusunun Gazze’yi ikiye ayıran “Sarı Hat” boyunca inşa ettiği 7 yeni karakol ve 17 kilometrelik toprak bariyer, askeri varlığını güçlendirdiğini gösteriyor. “Haaretz” gazetesine yansıdığı üzere, uydu görüntüleri, İsrail ordusunun bu hat boyunca yeni karakollar kurup altyapı projeleri yürüttüğünü ortaya koyuyor. Tüm bu gelişmeler, bölgedeki gerginlik ve askeri faaliyetlerin artarak devam ettiğine işaret ediyor.