İstanbul 59. Asliye Ceza Mahkemesi, Silivri'deki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun karşısındaki salonda Ekrem İmamoğlu'nun diplomaya ilişkin davasını değerlendirdi. Duruşmaya, başka bir suçtan tutuklu bulunan İmamoğlu ve avukatları katıldı.
Duruşmada, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, İmamoğlu'nun eşi Dilek İmamoğlu, oğlu Mehmet Selim İmamoğlu ve çok sayıda milletvekili, CHP yöneticisi ile uluslararası temsilciler de yer aldı.
Hakim, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nden gelen kararın dosyaya dahil edildiğini ve bu kararın kesinleşmesini beklemek için duruşmanın ertelendiğini bildirdi. Ara karar gereği, ‘İstanbul 59. Asliye Ceza Mahkemesi, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'ne müzekkere yazılarak söz konusu kararın durumunun sorulmasına ve cevabın beklenmesine’ karar verdi.
Bir sonraki duruşma 25 Aralık saat 11:00'de yapılacak.
Dava kapsamında, İmamoğlu’nun diplomasının sahte olduğu yönünde yapılan başvurular takip ediliyor. İddianamede, İmamoğlu’nun Üniversitesi Koleji Kuzey Kıbrıs’tan İstanbul Üniversitesine geçişinin Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmayan bir okuldan yapıldığı belirtiliyor.
İddianamede, Yükseköğretim Kurulu'nun yıllar içindeki belgeleri doğrultusunda, İmamoğlu’nun bu belgede resmi sahtecilik yaptığı iddia edilmiştir. İmamoğlu’nun sahte belgeleri yüksek lisans amacıyla, Milli Savunma Bakanlığı'na ve Yüksek Seçim Kurulu’na sunduğu bilgisi de kaydediliyor.
İmamoğlu'nun dum diplomaya dayanarak mahkumiyet durumunda hapis cezası alabileceği ve asli haklarından yoksun bırakılabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, bu konuda daha önce açtığı davanın ise 23 Ocak'ta reddedildiği bilgisi de dikkat çekiyor.