27 Temmuz 2026, Pazartesi 05:02
Son Dakika | DÜNYA

İran'dan ABD'ye Sert Eleştiriler: Bölge Güvenliği İçin Dış Müdahalelere Son Verilmeli

İranlı yetkililer, Bahreyn'de düzenlenen askeri toplantının Basra Körfezi'nin güvenlik dinamiklerini belirleyemeyeceğini savundu. Garibabadi, bölgedeki güvenliğin sağlanabilmesi için ABD'nin müdahalesinin sonlandırılması gerektiğini ifade etti.

İran'ın üst düzey yetkililerinden Garibabadi, sosyal medya aracılığıyla yaptığı paylaşımda, Bahreyn'in başkenti Manama'da gerçekleştirilen askeri toplantının, Basra Körfezi'nin hukukî ve güvenlik düzenini tayin etme kapasitesine sahip olmadığını dile getirdi. İranlı yetkilinin açıklamalarında, 'Bölgenin güvenliği, dış müdahalelerin son bulması, ABD'nin çekilmesi, ülkelerin egemenliğine saygı gösterilmesi ve yeni jeopolitik gerçekliklerin kabul edilmesiyle sağlanabilir. Amerika’nın askeri şemsiyesi altında değil' ifadelerine yer verildi.

ABD Orta Doğu Komutanlığı (CENTCOM), Bahreyn Savunma Kuvvetleri'nin ev sahipliğinde düzenlenen bu önemli toplantıya Mısır, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Yemen gibi ülkelerden üst düzey askeri yetkililerin katıldığını duyurdu. Toplantının gündeminde ise bölgedeki güvenlik durumu, savunma iş birliğinin güçlendirilmesi ve Hürmüz Boğazı'ndaki ticari gemilerin güvenli geçişinin sağlanmasına yönelik stratejiler tartışıldı.

Gözler ABD-Iran Görüşmelerinde

Öte yandan, ABD ve İran arasındaki müzakerelerin bir sonraki oturumunun 18 Temmuz'da gerçekleşeceği duyuruldu. Tahran ve Washington, görüşmelere ilişkin detayları henüz paylaşmadı.