09 Şubat 2026, Pazartesi 03:36
Son Dakika | GÜNCEL

İran ve ABD Arasındaki Müzakerelerin Yeri ve Tarihi Belirlendi

İran merkezli Tasnim Haber Ajansı, İran ve ABD arasındaki müzakerelerin bu Cuma günü Umman'ın Masket kentinde gerçekleştirileceğini duyurdu. ABD, İran'ın nükleer programı, balistik füze kapasitesi ve bölgesel destekleri üzerine taleplerini gündeme getirdi.

İran merkezli Tasnim Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, İran ve ABD arasındaki kritik müzakereler, 17 Kasım Cuma günü Umman'ın Masket kentinde yapılacak. Bu görüşmede, ABD'nin irdelediği önemli konular arasında İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin durdurulması, balistik füze programına yönelik kısıtlamalar ve Tahran’ın bölgedeki müttefiklerine verdiği desteğin sona erdirilmesi yer alıyor.

NÜKLEER PROGRAM ÜZERİNDEKİ TARTIŞMALAR

İran ise müzakerelerde esas olarak nükleer programa odaklanarak bu konudaki farklı seçenekleri masaya getirmeye hazırlıklı olduğunu ifade ediyor. New York Times'ın haberine göre, Iranian yetkililer, nükleer programın askıya alınması veya belli ölçüde sınırlandırılmasını tamamen göz ardı etmiyor.

Tahran, daha önce ABD tarafından önerilen nükleer enerji üretimi için “bölgesel bir konsorsiyum” kurulması fikrine de sıcak bakıyor. Bunun yanı sıra, balistik füze ve vekil güç konularında müzakerelere temkinli yaklaşan İran yönetimi, bu unsurların müzakerelere dahil edilmesini istemiyor.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ

Bu süreç içerisinde Türkiye, Mısır ve Katar ile işbirliği yaparak askeri gerilimi azaltmaya yönelik adımlar atıyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, nükleer program dahil her konunun ayrı ayrı ele alınacağı bir müzakere süreci önerisiyle dikkat çekmişti.

Bu görüşme, İran ile ABD'li yetkililer arasındaki ilk doğrudan temas olma özelliği taşırken, aynı zamanda İran ve İsrail arasındaki gerilimin yükseldiği bir dönemde gerçekleşiyor. İran Dışişleri Bakanı Arakçi, devrimin 47. yıl dönümü etkinliği sırasında yaptığı açıklamada ülkesinin diplomasiye açık olduğunu ancak baskı ve güç kullanımıyla müzakerelerin yürütülmeyeceğini vurgulamıştı.