İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesi, İzrail güvenlik kabinesinin yanıt vermesi gereken önemli konuları gündeme getirdiğini belirtti. Toplantıda, Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasındaki müzakerelerin yanı sıra Hizbullah'ın insansız hava aracı (İHA) saldırıları da ele alındı.
Başbakan Binyamin Netanyahu, toplantıda Lübnan'daki İHA tehdidine derhal bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı. Bu talep üzerine Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "Kendimizi koruyamıyoruz; her insansız hava aracına karşılık Dahiye'de 10 binayı yıkmak zorundayız," diyerek çarpıcı bir öneride bulundu.
Genelkurmay Başkanı'nın Desteklediği Saldırı Önerisi
İsrail devlet televizyonu KAN, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin Smotrich'in önerisine destek vererek "Hizbullah'ın patlayıcı dron tehditine karşılık olarak Beyrut'taki binalara saldırı düzenlenmeli," açıklamasında bulunduğunu aktardı.
Smotrich, bu önerisini işgal altında bulunan Batı Şeria'da yaptığı bir konuşmada da yineleyerek, tesirli bir savunma için denklemi değiştirmek gerektiğini savundu. Lübnan'a orantısız saldırılar düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Tepkiler ve Saldırı Tehditleri
Öte yandan, İsrail ordusu, ateşkese rağmen Lübnan'ın güney ve doğusundaki 10 belde için saldırı tehdidi ve sürgün emri yayınladı. 2 Mart tarihinde ülkeye yoğun hava saldırılarıyla giriş yapan İsrail, birçok bölgeyi işgal etmişti.
Lübnan hükümeti, bu süreçte yerinden edilen kişi sayısının 1 milyonu geçtiğini bildirdi. 24 Nisan'da ABD Başkanı Donald Trump, Lübnan ile İsrail arasında 17 Nisan tarihinde yürürlüğe giren geçici ateşkesin 3 hafta süreyle uzatıldığını duyurmuştu.
Ateşkes koşullarına rağmen, İsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki saldırılarına devam ederken, Hizbullah, ateşkesi ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail birliklerine karşı saldırılar düzenlemeye devam ediyor.