27 Temmuz 2026, Pazartesi 06:17
Son Dakika | DÜNYA

Katar'da Kritik Görüşmeler: Hürmüz Boğazı Üzerindeki Gerilime Dikkat

ABD'li yetkililer, İran ile ABD arasındaki gerilimde geçici bir sakinlik olacağını belirtiyor. Hürmüz Boğazı'ndaki nakliyat serbestleşiyor fakat İran halen bazı açıklamalarda bulunmadı. Gözler ise bugünkü Katar'daki görüşmeye çevrildi.

ABD yetkilileri, İran ile ABD arasındaki gerilimde her iki tarafın mevcut saldırılardan ''şimdilik'' vazgeçtiğini duyurdu. Hürmüz Boğazı'ndaki ticari gemilerin hareketliliği ise yeniden hız kazanmış durumda. Ancak İran, boğazdaki hava saldırılarını durdurma konusunda haberler üzerine hâlâ resmi bir açıklama yapmadı.

İran ve ABD arasında 14 Haziran tarihinde varılan mutabakat sonrasında, 21 Haziran'da İsviçre'de üst düzey görüşmeler gerçekleştirilmişti. Sonrasında bu görüşmeler teknik ekipler arasında devam etti. 23 Haziran'da yapılan açıklamada, teknik görüşmelerin gelecek hafta tekrarlanacağı belirtilmiş; ancak tarih kesinleşmedi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, bu hafta için herhangi bir toplantının planlanmadığını ifade etti.

Katar'da Dikkat Çeken Toplantı

Şimdi gözler, bugün Katar’nın başkenti Doha'da gerçekleştirilecek olan görüşmelere çevrildi. ABD Başkanı Donald Trump, toplantının İran tarafından talep edildiğini ve etkili olabileceğini belirtti. Başlangıçta İsviçre'de gerçekleşmesi planlanan görüşmeler, artan gerginlik nedeniyle ketum kalırken Hürmüz Boğazı'ndaki duruma odaklanması bekleniyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, toplantıda üst düzey ve teknik görüşmelerin yapılacağı, Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Trump'ın damadı Jared Kushner'ın da katılacağı belirtiliyor.

Trump’a Judicial Şoku

Öte yandan, ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Donald Trump’ın 1990'lı yıllarda New York'taki bir mağazada yazar E. Jean Carroll’a cinsel taciz ve iftira ettiğine dair jüri kararını geçersiz kılma talebini reddetti.