27 Temmuz 2026, Pazartesi 05:04
Son Dakika | GÜNCEL

NATO Genel Sekreterinden Türkiye'ye Övgü: Güçlü ve Etkileyici Bir Müttefik

Cavo Dragone, Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek 36. NATO Zirvesi öncesinde, Türkiye'nin önemini vurgulayarak müttefiklerin güvenlik işbirliğinin güçlenmesi gerektiğini belirtti.

Cavo Dragone, Türkiye'nin 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara'da düzenleyeceği 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde Brüksel'deki karargahında düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Görevine Ocak 2025'te başlayacak olan Dragone, NATO'nun mevcut durumunu değerlendirerek, ittifakın gücünü ve sağlığını öne çıkardı. NATO'nun artık ilerlemekte olduğunun altını çizen Dragone, geçmişte uyanma aşamasında olduklarını, bugün ise aktif olduklarını ifade etti.

Dragone, tüm müttefiklerin tehditlerin bilincinde olduğunu, geçen yılki Lahey Zirvesi'nde yapılan savunma yatırımı taahhütlerine de dikkat çekti. Bu taahhütlerin hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaparak, "NATO bugün daha güçlü ve daha kararlı. İttifakın ihtiyaçlarına uygun şekilde ilerliyoruz," dedi.

Ankara Zirvesi'nde askeri planda somut adımlar atılması gerektiğini belirten Dragone, müttefikler arasında bazı görüş ayrılıklarının süreçleri yavaşlatabilse de, bu durumun karşılıklı güveni artırma konusunda bir değer oluşturduğunu söyledi. Olası farklılıkların birlikte plan yapma ve görüş alışverişi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin NATO içindeki rolüne de değinen Dragone, Türkiye’nin güçlü bir müttefik olduğunu vurguladı ve coğrafi konumunun önemine işaret ederek, bu ülkenin savunma sanayisine yaptığı yatırımların örnek teşkil ettiğini belirtti. Dragone, Türkiye'nin güvenlik kaygılarının da diğer müttefiklerle birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti.