27 Temmuz 2026, Pazartesi 03:57
Son Dakika | GÜNCEL

Tarımda Yeni Dönem: Bakan Yumaklı'dan 5 Yeni Organize Tarım Bölgesi Müjdesi

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal potansiyelini artırmak amacıyla 5 yeni organize tarım bölgesinin daha yakında üretime geçeceğini açıkladı. Banaz'daki jeotermal sera bölgesinde yaptığı incelemelerde, tarımın stratejik bir sektör olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı, Banaz ilçesindeki jeotermal sera organize tarım bölgesinde yaptığı incelemelerde, tarımın günümüz dünyasında stratejik bir sektör olarak kabul edildiğini ve bunun milli güvenlik açısından da önemli bir mesele olduğunu ifade etti.

AK Parti hükümeti döneminde tarımsal altyapının güçlendirilmesine yönelik çeşitli yatırımlar gerçekleştirildiğini belirten Yumaklı, "Bugün geldiğimiz noktada, gıda arz güvenliği ve ürün ihracatı açısından ülkemiz dünya çapında saygın bir konuma sahiptir. Dünya Bankası'nın 2025 verilerine göre, Türkiye tarımsal hasılasıyla Avrupa'da 1., dünya genelinde ise 7. sıradadır. Bu başarının arkasında, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapılan yatırımlar yatmaktadır." dedi.

5 Yeni Organize Tarım Bölgesi Yolda

Yumaklı, iklim değişikliği, üretim yerlerinin tüketim alanlarına yakınlığı ve doğal kaynaklar gibi unsurları gözeterek organize tarım bölgelerini belirlediklerini vurguladı. "42 ilde toplamda 61 organize tarım bölgesi kuruyoruz. Bunlardan 46'sında tüzel kişilik kazanıldı, 20'sinin altyapı çalışmaları tamamlandı, 15'inde üretime geçildi. Şu ana kadar üretime başlayan bölgelerimizde 10 bin kişilik istihdam sağlandı ve 160 bin büyükbaş hayvan üretimi yapıldı. Ekonomiye yıllık katkıları ise 20 milyar lirayı buldu. 2026 yılında 5 yeni organize tarım bölgesinin daha üretime geçmesini planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Yatırım aşamasındaki organize tarım bölgeleri için güncel fiyatlarla 10 milyar liralık bütçe ayrıldığını belirten Yumaklı, bu bölgelerin üretim yapması durumunda toplamda 1,1 milyon ton bitkisel ürün elde edileceğini ve 600 bin büyükbaş hayvanın üretileceğini kaydetti. Ayrıca, yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini dile getirdi.

Banaz Jeotermal Sera Organize Tarım Bölgesi'nin, 12 milyar liralık yatırımla oluşturulacağını açıklayan Yumaklı, burada 70 derece sıcaklığında su çıkmasının sağladığı avantaj ile 12 ay boyunca üretim yapılacağını ve bu bölgeden yıllık 65 bin ton domates karşılığı ürün elde edileceğini bildirdi. Ayrıca, bu yatırımın ekonomiye yıllık yaklaşık 5 milyar lira katkı sağlaması ve 2 bin 500 kişilik istihdam oluşturması öngörülüyor. Kadın istihdamında da özel bir vurguda bulunan Yumaklı, istihdamın yüzde 75'inin kadınlar tarafından sağlanacağını belirtti.

Yumaklı, Uşak Valisi Serdar Kartal ve diğer yetkililerle birlikte yaptığı incelemelerde, Salihli Jeotermal Organize Tarım Bölgesi'nin de tüzel kişilik kazanmış bölgeler arasında olduğunu belirtmeyi unutmadı.