Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – Ankara'da yapılacak NATO zirvesi öncesinde ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde dikkate değer gelişmeler yaşanıyor. Başkan Trump, Türkiye’ye yönelik yaptığı açıklamada, “Türkiye bir NATO üyesi ve güçlü bir partner. Bu bağlamda onları sevindirecek bir adım atacağım.” ifadelerini kullanarak, KAAN projesinde kritik rol oynayacak F-110 motorlarının satış sürecinin hızlanacağını belirtti.
Trump yönetimi, Türkiye'nin Milli Muharip Uçak KAAN programında kullanılacak F-110 motorlarının satışı için nihai karara yaklaşıyor. Bazı kongre üyelerinin itirazlarına rağmen, satış paketinin kısa süre içinde onaylanması ve Türkiye’ye önemli sayıda motor teslim edilmesi bekleniyor.
TURDEF Genel Yayın Yönetmeni Özgür Ekşi, F-110 motorlarının satış sürecinin zorlama aşamalarına girmediğini belirterek, “Sürecin sağlıklı ilerlediğini ifade etmek mümkün. Geçen yıl yaşanan sıkıntılar ardında kalmış durumda.” dedi. Ekşi, motorların seçiminin KAAN için mantıklı bir karar olduğunu ve bu motorların geçmişte F-16'larla kazandığı deneyimlerle özel bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.
‘F-110 SEÇİMİ STRATEJİK BİR ADIM’
F-110 motorlarının KAAN için seçilmesinin doğru bir strateji olarak değerlendirildiğine dikkat çeken Ekşi, “Uçaklar için bilinen sistemler kullanmak, riski minimize etmek açısından kritik.” ifadelerini kullandı. KAAN ile yapılan ilk uçuşta F-16’nın eşlik ettiğini belirten Ekşi, pilotların güvenliğin sağlanması amacıyla birlikte çalıştığını aktardı. “F-110 motorunu tercih etmemiz, deneyim ve bilgi birikimi açısından büyük avantaj sağlıyor.” şeklinde konuştu.
Türkiye'nin, ABD'den sonra en büyük F-16 kullanıcısı olduğuna dikkat çeken Ekşi, TEI'nin F-110 motorlarının üretimi konusunda geniş deneyime sahip olduğunu dile getirerek, “Bu motorların satışı sırasında yerel üretim imkanları gündeme gelebilir. Eğer her şey yolunda giderse ortak üretim konusunu konuşabilmemiz mümkün.” dedi.
‘F-35 İKİLİ GÖRÜŞMELERDE GÜNDEME GELEBİLİR’
NATO zirvesinde Türkiye'nin F-35 programına dönmesi konusunda bir gelişme beklenmediğini ifade eden Ekşi, “Zirveye katılan liderler, Türkiye'nin askeri yeteneklerini gözlemlemek için temaslarda bulunacak. Ancak Türkiye artık bir üretici ülke konumunda.” dedi. Zirvedeki görüşmelerde Türkiye’nin F-16 taleplerinin F-35 konusundaki pazarlık stratejisi için bir koz olarak kullanılabileceği vurgulandı.