Yunanistan, Türkiye ile olan gerilimi göz önünde bulundurarak yeni bir savunma paketi açıkladı.
Ülkenin savunma alanında attığı adımlar, Yunan basınında önemli bir şekilde ele alındı. Finance News ve Sportdog, "Yunanistan’dan Türkiye’ye karşı hazırlık: Yeni silah alımları!" manşetiyle lansman yapılan programın detaylarına yer verdi.
YENİ PAKETİN DEĞERİ 800 MİLYON EUROYU GEÇİYOR
Haberde, Yunanistan'ın toplamda 800 milyon euroyu aşan savunma paketiyle, Türkiye'ye karşı tüm olasılıklara hazırlık yaptığı ifade edildi. Bu yeni paketle birlikte, askeri kapasitede önemli bir artış hedefleniyor.
STRATEJİK DENGELER DEĞİŞİYOR
Türkiye'nin son yıllarda artan askeri gücü, Doğu Akdeniz ve Ege'deki etkinliği göz önüne alındığında, Yunanistan'ın bu hamlesi stratejik bir gereklilik olarak değerlendiriliyor. Yunan Parlamentosu'na sunulan 790 milyon euroluk yeni savunma paketi, ulaşım, gözetleme ve özel operasyon kabiliyetlerini güçlendirmeyi amaçlıyor.
YENİ UÇAK VE SU ALTISİSTEMLERİ
Paketin içeriğinde, yaklaşık 600 milyon euro değerinde üç adedi Embraer C-390 nakliye uçağı yer alıyor. Bu uçaklar, çok amaçlı operasyonlar için kullanılabilecek.
Ek olarak, Yunanistan, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na tahsis edilmek üzere 145 milyon euro değerinde 10 adet VICTA su altı aracı alacak. Bu sistemler, yüksek menzil ve operasyonel esneklik sağlama özelliğine sahip.
İNSANSIZ HAVA GÖZETLEME SİSTEMLERİ
Ayrıca, 40 milyon euro değerindeki HERON insansız hava gözetleme sistemleri için onay süreci devam ediyor. İskiri Adası merkezli çalışmaların, Ege ve Doğu Akdeniz'de anlık istihbarat sağlama kapasitesini artıracağı belirtiliyor.
Uzmanlar, Yunanistan’ın bu adımlarını, Türkiye’nin artan askeri gücüne karşı bir savunma kalkanı oluşturma çabası olarak değerlendiriyor.