Geçtiğimiz yıl bir iş makinesi parçaları üretim atölyesinde meydana gelen trajik bir olayda, zihinsel engelli Hamza S. iş arkadaşları tarafından ayağından vince bağlanarak işkenceye tabi tutuldu. Olay, cep telefonu ile kaydedildi ve sosyal medya aracılığıyla paylaşıldı. Hamza S.’nin yakınları paylaşımı görerek durumu polise bildirdi.
Gözaltına alınan işyeri çalışanları Kemal Budak, Mehmet Ali Şenkal ve Niyazi Ayhan, şubat ayında çıkarıldıkları mahkemede tutuklandılar. İşyerinin sahibi B.Ç. ise ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma neticesinde, sanıklar hakkında ‘Eziyet’, ‘Cebir-tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ ve ‘Özel hayatın gizliliğini ihlal’ suçlarından toplam 24 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
DURUŞMA DETAYLARI
Sanıkların yargı süreci Ankara 87’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı. İlk duruşmada sanıklar ve taraf avukatları hazır bulunarak savunmalarını yaptılar. Sanıklar, olayın şaka amacıyla yapıldığını iddia ederken, pişmanlık duyduklarını ancak işyeri sahibinin olay günü orada bulunmadığını belirttiler. Tahliye kararı, delillerin toplanmış olması ve tutukluluk şartlarının sağlanmış olması gerekçesiyle alındı. Hakim, sanıklara yurt dışına çıkış yasağı ve ayda iki kez imza atma tedbirleriyle şartlı tahliye kararı verdi. Mahkeme duruşması 15 Ekim'e ertelendi.