09 Şubat 2026, Pazartesi 03:35
Son Dakika | GÜNCEL

AB'den Türkiye'ye Kritik Mesaj: Güven İnşası ve İşbirliği Zamanı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, Türkiye-Ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, iki taraf arasındaki işbirliğini güçlendirmek adına yeni bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde yeni bir yaklaşımın gerekliliğine dikkat çekerek, iki tarafın işbirliğini artırmasının her iki taraf için de faydalı olacağını belirtti.

‘GÜVEN VE İŞBİRLİĞİ İHTİYACI’

Kos, 5-6 Şubat tarihlerinde gerçekleştireceği Türkiye ziyaretinden önce yaptığı değerlendirmelerde, "Bu benim Türkiye'ye ilk resmi ziyaretim olacak ve çok heyecanlıyım. Göreve başladığım günden beri Türkiye ile sürekli iletişim halindeyim," dedi. Ziyaretin, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile sürdürdüğü yoğun temasların bir devamı niteliğinde olduğunu ekledi.

Yeni bir bakış açısının, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde de gündeme geldiğinin altını çizen Kos, "Dünya zor bir dönemden geçiyor. Emperyalist davranışların yeniden yükselişi, güç dengelerinin değişimi söz konusu. Bu bağlamda, AB ve Türkiye'nin anlaşmazlıklardan çok, birleştirici unsurları dikkate alarak işbirliği yapması gerekiyor," dedi.

‘ORTAKLIĞIN GÜÇLENDİRİLMESİ’

Kos, AB ve Türkiye'nin ekonomik ilişkilerinin ve göç konusunun birbirlerini etkilediğini vurgulayarak, "Barış anlaşmaları önemli fırsatlar doğurabilir. Bunu özellikle Karadeniz bölgesinde Türkiye ile birlikte yapmalıyız," ifadelerini kullandı. Ziyaretinde güven inşasının önemi üzerinde duran Kos, ortaklıkların güçlendirilmesi için çaba sarf edileceğini belirtti.

‘AVRUPA YATIRIM BANKASI’NIN DÖNÜŞÜ’

Kos, Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye'ye döneceğini ve projelerin imzalanacağını belirterek, enerji ve ulaşım alanında işbirliklerinin gelişebileceğini söyledi. Türkiye'nin Avrupa'nın ulaşım ve enerji stratejilerinde merkezi bir rol oynamadığını da sözlerine ekledi.

‘TİCARET ANLAŞMALARININ ÖNEMİ’

AB'nin MERCOSUR gibi ülkelerle yaptığı ticaret anlaşmalarının Türkiye için de önemli olduğuna dikkat çeken Kos, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda, Türkiye’nin AB ile olan ticaretinin artırılması gerektiğini ifade etti.

‘VİZE SERBESTİSİ KONUSU’

Kos, Türkiye ile vize serbestisi konusundaki altı kriterin bulunduğunu belirterek, bu konuda ilerleme sağlanması için çalışma yapacaklarını ve bu ziyaretin önemli bir fırsat olacağını anlattı. Ayrıca, Kos, Türkiye'nin tarihinde önemli bir bölgesel güç olduğunu da sözlerine ekledi.