ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Rusya ve Ukrayna arasında yapılan esir takası görüşmelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Witkoff, ABD, Ukrayna ve Rusya delegasyonları arasında Abu Dabi'de gerçekleştirilen toplantılarda 314 esirin takas edilmesi konusunda mutabakata varıldığını ifade etti.
İLK TAKAS 5 AY ARADAN SONRA GERÇEKLEŞİYOR
Witkoff, bu anlaşmanın 5 ay boyunca süren duraksamanın ardından gelen ilk takas olduğunu vurgulayarak, tarafların görüşmelerinin "detaylı ve üretken" geçtiğini kaydetti. Bu tür gelişmelerin, diplomatik çabaların somut sonuçlar doğurduğunu ve Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirme çabalarının ilerlediğini gösterdiğini belirtti.
Abu Dabi’de gerçekleştirilen üçlü müzakereler, ilk olarak 23-24 Ocak tarihlerinde yapılmıştı ve dün yeniden başlamıştı. Taraflar, diplomatik çözüm süreçlerini ilerletmek amacıyla sık sık bir araya geliyor.
Esir Takası Süreci
Rusya ve Ukrayna arasındaki önceki müzakerelerde, iki tarafın 1000 kişiye 1000 kişilik geniş kapsamlı bir esir takasının yapılmasına dair anlaşmaya vardığı bilgisi paylaşılmıştı. 2 Haziran 2025’te İstanbul'da gerçekleşen müzakerelerde ise, ağır hasta ve yaralı askerlerin takasının yanı sıra 6 bin Ukrayna askerinin cesetlerinin teslim edilmesi hususunda mutabakat sağlanmıştı.
Bu takasların yanı sıra, Temmuz 2025’te yapılan görüşmelerde, 1200 kişilik ek bir takas daha yapılması ve 3 yılı aşkın süredir esir tutulan kişilerin kurtarılması konularında da uzlaşıya varıldığı bildirilmişti.